De Amsterdamse haven is één van de grote toegangspoorten tot West-Europa, waar essentiële goederen zoals voedsel, brandstof en bouwgrondstoffen aangevoerd, opgeslagen, bewerkt en weer doorgevoerd worden, tot diep Europa in. Het is een belangrijke Europese levensader en een motor voor de regionale en nationale economie.
Port of Amsterdam (het Havenbedrijf van Amsterdam) beheert en ontwikkelt ruim 1.900 hectare havengebied. Dat is ongeveer één zesde van de stad Amsterdam. Hiertoe behoren haventerreinen, los- en laadkades, (spoor)wegen en 600 hectare vaarwater. Jaarlijks bezoeken ongeveer 5.000 zeeschepen en zo’n 35.000 binnenvaartschepen het Noordzeekanaalgebied. Onze Divisie Havenmeester is verantwoordelijk voor de veilige en vlotte begeleiding van deze scheepvaart. We werken hierin nauw samen met de Gemeente Amsterdam, de regio en nationale en internationale partijen
Als Port of Amsterdam zien we het als onze rol om samen met klanten en stakeholders stappen te zetten richting een toekomstbestendige haven. Wat wij daarvoor doen? We bouwen verder aan een haven waar hernieuwbare energiebronnen, circulaire industrieën en emissiearme logistiek de boventoon voeren.
Eén van onze kerntaken is het ontwikkelen van de havenregio als aantrekkelijke locatie voor bedrijven en voortdurende verbetering van de dienstverlening aan klanten. We nemen hierbij nadrukkelijk het voortouw in de transities naar een duurzame samenleving. Zo hebben we al in 2008 gekozen om geen nieuwe fossiele overslagbedrijven meer toe te laten in het havengebied. Verder richten we ons onder meer op groei van bio- en synthetische brandstoffen, waterstofactiviteiten, circulaire industrie en maakindustrie. In 2030 behoort de overslag van steenkolen in de Amsterdamse haven tot het verleden en voor 2050 streven we naar een klimaatneutrale haven. We werken hierin intensief samen met klanten, partners en overheden om de haven sneller, slimmer en schoner te maken. Iedere dag een beetje beter, onder het motto ‘Be Part of a Better Port’.
In 2030 willen we behoren tot de top van Europa’s duurzaamste havens. We willen groeien door duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Dit is niet alleen onze verantwoordelijkheid, maar ook een inspiratiebron voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe initiatieven.
We verkleinen onze voetafdruk en investeren in goed werkgeverschap. Zo zetten we in op CO2 verlaging van onze eigen organisatie, bijvoorbeeld door onze eigen vaartuigen op schonere brandstoffen te laten varen.
Het is onze ambitie om duurzame waarde toe te voegen door initiatief te nemen, te implementeren en te blijven doorzetten. Om zo bij te dragen aan lokale internationale duurzaamheidsdoelstellingen.
Diversiteit gaat over de verschillen tussen mensen, gelijkheid en inclusie gaan over het goed omgaan met deze verschillen. Binnen Port of Amsterdam streven wij ernaar een weerspiegeling te zijn van de maatschappij waarbij geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, religie, culturele achtergrond of een arbeidsbeperking geen rol mag spelen in gelijke kansen. Al snel kwamen wij erachter dat Diversiteit, Gelijkheid & Inclusie (DE&I, afgeleid vanuit het Engels, Diversity, Equity and Inclusiveness) een ontzettend breed thema is. We hebben daarom de projectgroep ‘’Diversiteit, Gelijkheid & Inclusie’’ opgericht om DE&I de aandacht te geven die het verdient en de verschillende thema’s kleur te geven.
Bij DE&I denk je gelijk aan een goede culturele mix op de werkvloer. Wij geloven dat kansen en uitdagingen door een culturele mix binnen onze teams op een meer vernieuwende en creatieve manier worden aangepakt, waarbij we worden uitgedaagd om anders te denken en te acteren. Wist je dat het bij ons mogelijk is om officiële vrije dagen vanuit Christelijke vieringen om te wisselen met een viering vanuit een andere religie?
Gendergelijkheid gaat verder dan gelijke salariëring voor mannen en vrouwen. Voor ons spreekt dat voor zich. We hebben ook aandacht voor een sociaal veilige werkomgeving. Daarin maken wij medewerkers en leidinggevenden bewust van hun eigen rol, positie en inbreng. Op die manier creëren en behouden wij een veilige werkomgeving. Dit monitoren wij regelmatig middels een werknemerstevredenheidsonderzoek.
In ons werving- en selectiebeleid gaat het ons om de beste kandidaat voor de gevraagde werkzaamheden, ongeacht geslacht, leeftijd, beperkingen en culturele of religieuze achtergrond. Wij kijken naar jouw competenties en potentie. Het gaat ons erom dat iedereen die interesse heeft in een functie bij Port of Amsterdam, zich welkom voelt om te solliciteren.
Als Havenbedrijf hebben we diverse partnerships op het gebied van DE&I. We werken onder andere samen met Emma at Work, JINC en WOMEN Inc.
Zo werken we bij Port of Amsterdam
Elke collega voelt zich thuis bij onze kernwaarden: samen, verantwoordelijk en moed. Zo bouwen we samen aan een veilige omgeving waarin iedereen tot zijn recht komt.
We gaan voor resultaat. Binnen een vastgestelde bandbreedte zijn we flexibel en vrij in de invulling van ons werk, zodat we met plezier toewerken naar heldere doelen.
Wij stimuleren nieuwe samenwerkingsvormen en innovatie, daarvoor is team dynamiek van belang. Zo doet elke potentiële medewerker een Spiral Dynamics Assessment, als onderdeel van de sollicitatieprocedure.
Wij willen een afspiegeling zijn van de maatschappij. Met medewerkers van alle leeftijden, opleidingsniveaus en achtergronden. Ook bieden we werkervaringsplekken aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In 2022 zijn we gestart met het Future Proof Governance programma. Met dit programma kijken we hoe we als organisatie onze besluitvorming toekomstbestendig kunnen maken.
Een belangrijk onderdeel van dit programma is om actief de jonge generatie bij bestuurlijke en besluitvormingsprocessen te betrekken. Daarom is een Young Board aangesteld. De Young Board daagt het directieteam uit om andere perspectieven aan te nemen in de besluitvorming, maar denkt daarnaast ook mee over inhoudelijke thema’s zoals waarde-gedreven besluitvorming en organisatieontwikkeling.
Met een persoonlijk ontwikkelbudget van €2.000 per jaar (met een maximum spaartegoed van 3 jaar), kun je blijven groeien en je ambities binnen Port of Amsterdam waarmaken!
Met Young Port of Amsterdam (Young PoA) brengen we de jonge medewerkers van Port of Amsterdam bij elkaar, met het idee om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Dit doen we gespreid over het jaar met verschillende evenementen, (sportieve) uitjes en inspiratiesessies. Daarnaast organiseren we evenementen met andere bedrijven en havens, zodat je je netwerk kan uitbreiden.